Välttämättömät autohuollot - Näiltä huoltotöiltä ei voi välttyä

Tärkeiden auton huoltotöiden laiminlyöminen voi johtaa tuhansien eurojen korjauskuluihin ja pahimmassa tapauksessa myös ajoturvallisuuden vaarantumiseen.

Mitkä ovat auton tärkeimmät huollot? Tässä artikkelissa niistä.

Tärkeiden huoltotöiden laiminlyöminen johtaa nopeasti myös auton jälleenmyyntiarvon heikkenemiseen. Huoltotöitä säännöllisesti tekevä voikin lopulta säästää pitkän pennin.

Öljynvaihto on tehtävä säännöllisesti

Yksi pakollinen huoltotyö on öljynvaihto, jonka yhteydessä on hyvä vaihtaa myös öljynsuodatin. Öljy voitelee osia, estää ylikuumenemista ja poistaa epäpuhtauksia. Sillä on siis monta tehtävää pitää huolta moottorin kunnosta.

Kun öljy vanhenee ja kuluu, se menettää suojaavat ominaisuutensa, mikä voi aiheuttaa kitkaa ja vahinkoa moottorin osille. Vaihdettaessa tilalle uudet öljyt, on syytä olla tarkkana, että käyttää varmasti omalle autolle sopivaa öljyä. Ylikuumeneminen, moottorin tehon lasku ja jopa vakavat vauriot voivat johtua väärästä tai vanhaksi käyneestä öljystä. Säännöllinen öljynvaihto ei siis ole vain suositus, vaan välttämätön toimenpide.

Jarrut pitävät huolen ajoturvallisuudesta

Jarrujen kunto on yksi tärkeimmistä tekijöistä auton turvallisuudessa. Jarrupalojen ja -levyjen kuluminen on väistämätöntä ajan myötä, sillä ne altistuvat jatkuvalle kitkalle ja kuumuudelle, johon myös omat ajotavat vaikuttavat. Kuluminen tekee ajamisesta vaarallisempaa, sillä sen myötä jarrutusmatkat pitenevät.

Kuljettajat voivat havaita jarruongelmat myös jarruttaessa kuuluvista ylimääräisistä äänistä, kuten vinkumisesta tai kolinasta. Jos jarrupalat kuluvat liian ohuiksi, ne voivat vahingoittaa myös jarrulevyjä, mikä johtaa kalliimpiin korjauksiin.

Lisätietoa jarrupalojen vaihdosta ja huollosta löytyy osoitteesta: https://www.trodo.fi/jarrupalat. Trodo tarjoaa laajan valikoiman auton varaosia ja tietää yleiset viat jarrupaloihin ja -levyihin liittyen. Trodon verkkokaupasta voi tilata myös auton huoltotuotteita eri automalleille.

Jarrupalojen huollon yhteydessä on hyvä vaihtaa myös jarrunesteet. Nesteeseen kertyy ajan myötä kosteutta, mikä heikentää jarrujen tehoa. Pahimmillaan huonoksi päässyt neste voi johtaa jopa jarrujen pettämiseen jarruttaessa.

Kuluneet sytytystulpat voivat kasvattaa polttoaineen kulutusta

Sytytystulpat ovat yksi auton osista, jotka olisi vaihdettava ajokilometrien kertyessä tiettyyn pisteeseen. Sytytystulpat kestävät yleensä kuitenkin useita vuosia ja tuhansia kilometrejä ennen kuin ne on vaihdettava. Suurin osa autonvalmistajista suosittelee sytytystulppien vaihtoa noin 35 000–40 000 kilometrin välein.

Sytytystulppien kestävyys riippuu kuitenkin niiden valmistusmateriaalista ja laadusta. Esimerkiksi kupariset sytytystulpat kuluvat nopeammin kuin modernit metalliseoksista valmistetut vaihtoehdot, ja ero käyttöiässä voi olla jopa moninkertainen.

Jos autosi käynnistyy huonosti, nykii tai tarvitsee useita yrityksiä ennen kuin se käynnistyy, syynä voivat olla kuluneet sytytystulpat. Sytytystulppien tuottama kipinä on keskeisessä roolissa ajoneuvon toiminnassa ja kuluneet tulpat voivat johtaa polttoaineen tehottomampaan käyttöön. Autoilija voi havaita tämän polttoaineen kulutuksen kasvuna.

Muut yleiset huoltotyöt

Yllä mainittujen huoltotöiden lisäksi on olemassa monia muitakin tärkeitä huoltotoimenpiteitä, joita ei kannata unohtaa. Renkaiden vaihto ja huolto on kaikista vaikein unohtaa, kiitos Suomen talven. Renkaiden kulutuspinnan tarkistaminen, tasapainotus ja kausivaihdot ovat avainasemassa turvallisen ajon takaamiseksi.

Ilmansuodattimen vaihto vaikuttaa puolestaan moottorin suorituskykyyn ja polttoainetehokkuuteen, ja suodattimen säännöllinen tarkistus voi parantaa ajoneuvon tehokkuutta. Jakohihnan vaihto on taas välttämätön vakavien moottorivaurioiden estämiseksi. Jäähdytysjärjestelmän huolto on puolestaan tärkeää, sillä muutoin moottori voi päästä ylikuumenemaan.

Muita erityistä huolta tarvitsevia osia ovat varsinkin akku ja jousitus. Monia huoltotöitä voi tehdä itse, mutta ne tulee suorittaa huolellisesti. Varsinkin uudet autot kannattaa viedä määräaikaishuoltoon, jotta ajoneuvo pysyy moitteettomassa kunnossa.