Sähkön kilpailutus kannattaa

Moni kotitalous Suomessa on innostunut sähkösopimuksen kilpailuttamisesta. Suosion takana on useampi tekijä, josta pörssisähkön korkeat hintapiikit ovat erityisesti ajaneet suomalaisia kilpailuttamaan sähkösopimukset.

Kilpailuttamalla sähköyhtiöt ja sähkösopimuksen voidaan säästää huomattavasti rahaa. Suomessa toimii useampi sähkön kilpailuttamiseen erikoistunut palvelu, jossa kuluttaja voi ilmaiseksi kilpailuttaa ja vertailla sähköyhtiön. Sähkökuningas toi vuonna 2023 uuden sähkön kilpailuttamisen palvelun kuluttajille, jossa kuka tahansa voi nopeasti selvittää parhaat sähkötarjoukset sähköyhtiöiltä.

Kilpailuttaminen säästää rahaa ja aikaa, jolloin kuluttaja saa nähtäville yhdellä näkymällä eri sähköyhtiöiden tarjoukset. Mutta mitä kaikkea sähkön kilpailuttajan kannattaa ottaa huomioon? Tästä lisää.

Mitä pörssisähkö sopimuksessa kilpailutetaan?

Kun kilpailutat pörssisähkön, kilpailutat sähköyhtiön marginaalin eli välityspalkkion. Hyvä pörssisähkön marginaali vuonna 2024 on 0,30 - 0,60 snt/kWh.

Pörssisähkön marginaaleissa on isoja eroja. Vaikka et voi vaikuttaa pörssisähkön tuntihintaan, voit vaikuttaa pörssisähkön hintaan kahdella eri tavalla. Yksi, valitsemalla edullisimman marginaalin sähkölle. Tällöin pörssisähkön kokonaishinta laskee, sillä maksat aina pörssisähkön päälle sähköyhtiön myynti marginaalin.

Toinen tapa vaikuttaa sähkön hintaan on kuluttaa sähköä silloin, kun pörssihinnat ovat matalat. Tyypillisesti yöaikaan ja keskellä päivää sähkön hinta on edullisempaa, jolloin sen kysyntä on matalampaa. Hintapiikit ajoittuvat usein aamuun ja työpäivän jälkeen alkuiltaan, kun ihmiset käyttävät kotona enemmän sähköä.

Pörssisähkön marginaali ja kuukausimaksu vaihtelee paljon

Hyvä pörssisähkön marginaali vuonna 2024 on 0,30 - 0,60 snt/kWh. Marginaali lisätään aina pörssihinnan päälle, joten sen kilpailutus kannattaa aina.

Sähköenergian lisäksi kuluttaja voi kilpailuttaa kiinteän kuukausimaksun suuruuden. Tyypillisesti sähkön perusmaksu vaihtelee sopimuksesta riippuen 3,00 - 4,90 euron välillä. Moni sähköyhtiö voi tarjota avajaistarjouksena sähkösopimusta myös ilman perusmaksua esimerkiksi 3 kuukauden ajaksi!

Sitä vähemmän kotitalous kuluttaa sähköä, sitä tärkeämpää on löytää sähkösopimus alhaisella perusmaksulla. Esimerkiksi kerrostalossa yksiössä tai kaksiossa asuvan sähkön kulutus voi olla niin pientä, että sähkön kuukausimaksu on laskun suurin kuluerä.

Näin sähkön kilpailuttaminen toimii

  1. Arvioi sähkönkulutus. Jos et tiedä omaa sähkön tarvetta - anna tiedot kohteesta ja vertailupalvelu arvioi sähkön tarpeen.
  2. Vertaa hintoja. Vertaa pörssisähkö sopimuksia ja kiinteitä hintoja keskenään. Valitse sopivin sähkösopimus tyyppi parhaalla hinnalla.
  3. Tilaa sähkösopimus. Ota sähkösopimus käyttöön allekirjoittamalla sopimus omilla verkkopankkitunnuksilla.

Määräaikaisen sopimuksen kilpailutuksessa keskiössä kiinteä hinta ja sopimuksen kesto

Kiinteä sähkön hinta määräaikaiseen sopimukseen on helppo kilpailuttaa sähkövertailu palveluissa. Kun kuluttaja kilpailuttaa määräaikaisen sopimuksen, kannattaa hintavertailussa kiinnittää huomiotä sopimuskauden kestoon, sähköenergian kiinteään hintaan ja perusmaksun määrään.

Moni sähköyhtiö tarjoaa myös kiinteän ja pörssihinnan välimuotoa määräaikaiseen sopimukseen. Tällöin pörssisähkön hinnalla on kiinteään hintaan kulutusvaikutus, joka voi joko nostaa tai laskea sähkön ns. kiinteää hintaa. Vaikka teknisesti kyseessä ei ole enää kiinteä hinta sähkölle, osa sähköyhtiöistä myy sopimusta kiinteänä hintana.

Korkea pörssihinta sähkössä nostaa kilpailutuksen kysyntää

Sähkökuninkaan tilastoissa näkyy, kuinka pörssisähkön korkeampi hinta nostaa aina sähkön kilpailutuksen kysyntää. Kun sähkön hinta nousee korkeaksi, nousee tapetille myös kuluttajien sähkösopimusten hinnat.

Vaikka sähkön hinta on hyvä kilpailuttaa säännöllisesti ja myös silloin kuin sähkön hinta on korkealla, voi oikeasti paras aika kilpailuttaa sopimus olla silloin, kun sähkön pörssihinta on matala. Miksi? Koska silloin sähköyhtiöt voivat tarjota alhaista kiinteää hintaa sähkölle - ja tiputtaa pörssisähkön marginaalia nostaakseen uusmyynnin volyymeja.

Toisin sanoen, kun sähkösopimusten kysyntä on alhaalla, voi kuluttaja saada parhaat sähkötarjoukset käyttöön!

Pohdi itselle sopivaa sähkösopimus tyyppiä ennen kilpailutusta

Ennen sähkön kilpailutusta on hyvä pohtia itselle sopivinta sähkösopimuksen tyyppiä.

Pörssisähkö sopimus ei sovellu kaikille. Jos kuluttaja arvostaa kiinteää ja ennakoitavaa hintaa, on kiinteä ja määräaikainen sähkösopimus sopivampi sähkötuote asiakkaalle.

Jos kotitalous haluaa vaikuttaa omalla kulutuksella sähköenergian hintaan, voi pörssisähkön käyttö olla hyvin perusteltua. Sähkökuninkaan kilpailutus palvelun tilastot paljastavat, että suomalaiset siirtyvät pörssisähköstä kiinteään hintaan silloin, kun sähkön pörssihinnat ovat korkeita.