Mainos

Mikä on paras sähkösopimus? Säästä kilpailuttamalla

Sähkösopimuksen valinta voi tuntua hankalalta. Mikä on paras vaihtoehto juuri sinulle? Vastaus riippuu monesta tekijästä.

Paras sähkösopimus on yleensä joko pörssisähkö tai määräaikainen sopimus. Pörssisähkö sopii niille, jotka voivat joustaa sähkön käytössään. Määräaikainen sopimus taas tuo vakautta hintoihin. Oman tilanteen arviointi on siis tärkeää.

Sopimusta valitessa kannattaa miettiä omaa kulutusta ja riskinsietokykyä. Myös ekologisuus on monille kuluttajille tärkeä kriteeri. Sähkösopimusten vertailu auttaa löytämään parhaan vaihtoehdon.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Katsotaan tarkemmin, mitkä asiat vaikuttavat parhaan sähkösopimuksen valintaan.

Mistä paras sähkösopimus muodostuu?

Sähkösopimus muodostuu kilowattituntihinnasta, perusmaksusta ja mahdollisista lisäpalveluista. Parasta sähkösopimusta valitessa kannattaa ottaa huomioon myös mahdollinen määräaikaisuus ja muut sopimusehdot.

Sopimustyypit ja hinnoittelumallit

Sähkösopimuksia on erilaisia. Määräaikainen sopimus kestää tietyn ajan, yleensä vuoden tai kaksi. Kilowattituntihinta pysyy samana koko ajan. Tämä on hyvä vaihtoehto, jos haluat ennustettavuutta sähkölaskuusi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Toistaiseksi voimassa oleva sopimus taas jatkuu, kunnes päätät lopettaa sen. Hinta voi muuttua kuukausittain. Tämä vaihtoehto sopii sinulle, jos haluat joustoa tai olet esimerkiksi muuttamassa lähiaikoina.

Pörssisähkö on vaihtoehdoista ehkä jännittävin. Siinä kWh-hinta vaihtelee jokaisena tuntina, Nordpool-sähköpörssin mukaan. Sähkö onkin toisina hetkinä todella edullista - joskus jopa miinusmerkkistä - kun taas kylminä talvipäivinä hinta voi nousta pilviin. Pörssisähkön avulla voit säästää rahaa, jos pystyt ajoittamaan käyttöäsi edullisille tunneille.

Perusmaksut ja lisäpalvelut

Perusmaksu on kiinteä summa, jonka maksat sähkösopimuksestasi joka kuukausi. Se ei riipu siitä, paljonko käytät sähköä. Pienen kulutuksen taloudessa perusmaksun suuruudella voi olla yllättävän suuri vaikutus kokonaislaskuun.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Monet yhtiöt tarjoavat myös lisäpalveluita kuten kuukausittainen hintakiinnitys pörssisähkösopimukseen, vihreän energian vaihtoehtoja ja vaihtoturva määräaikaiseen sähkösopimukseen.

Mieti, tarvitsetko lisäpalveluita. Yleensä ne maksavat noin 4-8 euroa extraa kuukaudessa.

Sähkönsiirto

Sähkönsiirron hinta riippuu aina paikallisesta sähkön jakeluyhtiöstä eikä sitä voi kilpailuttaa. Hintojen välillä voi olla suuriakin eroja eri alueiden välillä.

Osa sähkönsiirtolaskusta muodostuu kuukausittaisesta perusmaksusta, ja osa käytön mukaan laskutettavasta osuudesta. Vähän sähköä käyttävä maksaakin usein suhteessa enemmän.

Sähkön tuotantotapa ja ympäristövaikutukset

Sähkön tuotantotapa vaikuttaa merkittävästi ympäristöön. Eri tuotantomenetelmistä muodostuu erilaiset päästöt ja vaikutukset luontoon.

Uusiutuvat vs. Fossiiliset

Uusiutuvat energialähteet ovat huomattavasti ympäristöystävällisempiä kuin fossiiliset polttoaineet. Ne tuottavat vähemmän päästöjä ja nimensä mukaisesti uusiutuvat luonnollisesti.

• Uusiutuvia lähteitä: tuuli-, vesi-, aurinkovoima ja biomassa

• Fossiilisia lähteitä: kivihiili, öljy ja maakaasu

Monet kuluttajat suosivat nykyään vihreitä sähkösopimuksia ja pyrkivät näin tukemaan puhdasta energiantuotantoa.

Sähkön tuotantotapa valinnan tukena

Sähkön tuotantotapa kannattaa huomioida sopimusta valitessa. Vihreä sähkö voi olla paras valinta sähkön kulutuksen ympäristövaikutuksista kiinnostuneelle. Parhaan sähkösopimuksen valintaan vaikuttaa kuitenkin moni tekijä, kuten kulutuksesi ja mahdollisuutesi joustaa sähkönkäytön ajoittamisessa.

Kun haluat vertailla kaikkien suomalaisten sähköyhtiöiden tarjouksia rinta rinnan, kannattaa sinun tutustua Sähkövertailu-palveluun. Sähkövertailu on yksi pitkäikäisimmistä sähkönvertailupalveluista Suomessa. Palvelussa voit myös suodattaa vihreät sähkösopimukset ja valita itsellesi sopivimman.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä