Paikallisuutiset

MIELI Kainuun henkilökunta jalkautuu Kuhmoon mielenterveyspäivänä 10.10. Kuva MIELI Kainuun arkistosta.

Kuhmolainen tukee mielenterveystyötä – näin sinäkin voit tukea Mieli Kainuun toimintaa

Kuhmolainen lahjoittaa juhlavuoden kunniaksi 1000 euroa MIELI Kainuulle ja haastaa muutkin tukemaan toimintaa.

MIELI Kainuun mielenterveys ry jalkautuu maailman mielenterveyspäivänä 10. lokakuuta Kuhmoon. Järjestön pisteellä Kuhmon K-supermarketin aulassa on henkilökuntaa kohtaamassa ihmisiä ja kertomassa lisätietoa mielen hyvinvoinnista sekä järjestön toiminnasta.

Mieli Kainuun mielenterveys ry:n toiminnanjohtaja Peppiina Hakkaraisen mukaan nuorten mielenterveyshaasteet ovat selkeästi lisääntyneet viime vuosien aikana. Kouluterveyskyselyt osoittavat, että kainuulaisilla nuorilla menee vielä valtakunnallista tasoa huonommin.

Moni tekijä vaikuttaa nykypäivänä mielenterveyteen. Hakkaraisen mukaan varsinkin nuorten mielenterveyttä koskevissa keskusteluissa nousee esille sosiaalinen media.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Totta kai sillä on merkitystä. Mutta ei sosiaalinen media yksin ole syypää, vaan kyllä se on meidän ihmisten kanssakäyminen, joka myös siellä sosiaalisessa mediassa näyttäytyy tietyllä tavalla, sanoo Hakkarainen.

Yhteiskunnan monenlaiset nuoriin ja nuoriin aikuisiin kohdistuvat paineet aiheuttavat ahdistusta. Paineita tulee esimerkiksi opinnoista sekä työelämän ja perhe-elämän yhdistämisestä.

– Pitäisi jotenkin niin monella osa-alueella menestyä ja pärjätä. Ja ihminen ei ole kone.

Myös yhteiskunnalliset kriisitilanteet vaikuttavat negatiivisesti ihmisten mielenterveyteen. Hallituksen leikkaukset, maailmanpoliittinen tilanne, sotatilat ja esimerkiksi koronapandemia ovat lisänneet stressiä viime vuosina.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

MIELI Kainuu pyrkii auttamaan nuoria kohtaamaan turvallisia aikuisia arjessaan. Nuorilla ei ole ympärillään riittävästi aikuisia, joilla olisi aikaa kohdata ja kuulla heitä.

– Se on yksi tärkeimpiä tehtäviä nuorten hyvinvoinnin tukemisessa, Hakkarainen sanoo.

Tavoitteena on myös kasvattaa nuorten mielenterveystietoa ja -taitoja, jotta nuoret osaavat tunnistaa omia voimavarojaan ja saavat selviytymiskeinoja haastavien tilanteiden kohtaamiseen.

Viime kesänä yhdistys vei turvallisia, kohtaavia aikuisia nuorten luo Walkers-autolla. Yhdistys ja vapaaehtoiset jalkautuivat yhdessä Kajaanin kaupungin nuorisotoimen kanssa noin kolme kertaa viikossa nuorten pariin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yhdistys tekee kriisityön lisäksi mielen hyvinvoinnin edistämistyötä muun muassa pitämällä luentoja kouluilla ja vanhempainilloissa. Mielenterveystietoutta viedään arkeen erilaisten tapahtumien kautta. Oppilaitoksissa järjestetään myös mielenterveyteen liittyviä teemaviikkoja ja muita tempauksia.

Yhdistykselle lahjoitetut varat ohjataan vapaaehtoistyön kehittämiseen. Kuva MIELI Kainuun arkistosta.

Yhdistys tarjoaa matalan kynnyksen keskustelu- ja kriisiapua kaikenikäisille. Vapaaehtoiset päivystävät valtakunnallisissa kriisipuhelimissa ja esimerkiksi nuorille suunnatussa Sekaisin-chatissa.

– Erityisesti kriisivastaanotolla asiakkaat on suurimmaksi osaksi yli 18-vuotiaita. Suurin ikäryhmä on 30–40-vuotiaat, kertoo Hakkarainen.

Asiakasmäärät ovat kokonaisuudessaan koko ajan kasvussa. Esimerkiksi itsetuhoisuus näyttäytyy varsinkin valtakunnallisissa tukimuodoissa, kuten kriisipuhelimessa ja verkkokriisityössä huomattavasti aiempaa enemmän.

65-juhlavuoden kunniaksi Kuhmolainen lahjoittaa 1000 euroa MIELI Kainuun mielenterveys ry:lle. Kuhmolaisen juhlavuoden teemana on lasten ja nuorten hyvinvoinnin sekä mielenterveyden tukeminen.

Haluamme Kuhmolaisessa haastaa kaikki mukaan lahjoittamaan MIELI Kainuulle. Lahjoituksen voi tehdä tilisiirtona tai MobilePayn kautta lyhytnumerolla #17495. Lisätietoja lahjoittamisesta ja yhteystiedot löytyvät MIELI Kainuun nettisivuilta.

Lahjoitusvaroja pyritään kohdentamaan Kuhmoon, toimintaryhmien kasaamiseen ja mielen hyvinvoinnin edistämiseen vapaaehtoistyön avulla.

Yhdistykselle lahjoitetut varat ohjataan Hakkaraisen mukaan vapaaehtoistyön kehittämiseen. Tarkoituksena on saada mielen hyvinvoinnista kiinnostuneista aikuisista koottua toimintaryhmiä myös muihin Kainuun kuntiin.

– Nimenomaan se vapaaehtoisten koordinointi ja houkuttelu, niihin niitä rahoja sitten paljolti käytetään.

Toiminta painottuu tällä hetkellä Kajaaniin. Toiveena on, että yhdistys pystyisi ottamaan huomioon alueellisia tarpeita, ja järjestämään teemaviikkoja, luentoja ja ryhmätoimintaa myös muissa kunnissa.

– Nyt on esimerkiksi tätä kouluyhteistyötä tehty Paltamo-Sotkamo akselilla. Sitä tarpeen mukaan aina viritellään myös eteenpäin.

Hyvinvointialueen pienentyneen rahoituksen takia yhdistys ei ole enää tänä vuonna pystynyt jalkautumaan kuntiin samalla tavalla. Etäyhteyksien avulla yhdistys kuitenkin vaikuttaa Kainuun kaikissa kunnissa.

edit. muutettu otsikkoa 9.10.2024 klo 8:45.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä