Paikallisuutiset

Lönnrot ja pahat kosket

Tervaveneet kuljettivat tervan tynnyreissä Ouluun. Matka kaukaa Kainuun periltä oli kuitenkin pitkä, eikä aina vaaraton. Koskessa saattoi vene rikkoutua ja kallis lasti huuhtoutua jokeen. Pahimmissa koskissa olivat erityiset laskumiehet, jotka ohjasivat veneet alas. Elias Lönnrot kertoo matkaselostuksessaan näistä ajoista.

Kuvitusta Leo Mechelinin 1894 julkaistusta kirjasta Finland in the Nineteenth Century. Teoksella professori ja senaattori Mechelin pyrki tekemään Suomea tunnetuksi kansakuntana, jolla on omat oikeutensa. Teosta ovat kuvittaneet tunnetut suomalaiset taiteilijat, kuten Akseli Gallen-Kallela, jonka käsialaa yllä oleva kuva on. Siinä nähdään tervavene viilettämässä koskessa. Kuvasta näkee, kuinka talonpoikaisesti pukeutunut mies ohjaa venettä perämelalla. Kuva: Wikimedia

Vuosi 1833 oli antoisa nuorelle Elias Lönnrotille. Ei pelkästään sen vuoksi, että hän oli tammikuussa muuttanut asumaan alle 400 asukkaan Kajaaniin, jossa sen syrjäisyydestä huolimatta viihtyikin samaan syssyyn parikymmentä vuotta, vaikka sitä kutsuikin kaunopuheisesti ”viheliäisyyden pesäksi”.

Lönn

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä