Kuinka valita oikeat huonekalut pieneen makuuhuoneeseen

Valitse oikeat huonekalut pieneen makuuhuoneeseen. Lue vinkit, joiden avulla saat tilan tuntumaan suuremmalta valitsemalla juuri oikeat kalusteet!

Moni kokee pienen makuuhuoneen kalustamisen haastavana tehtävänä, koska tilan puute rajoittaa huonekalujen ja muiden sisustuselementtien valintaa. Pienen makuuhuoneen voi kuitenkin sisustaa sekä käytännöllisesti että kauniisti, kunhan suunnitteluun viitsii panostaa.

Pientä makuuhuonetta sisustettaessa jokainen huonekalu kannattaa valita tarkkaan, jotta huoneen yleisilme on harmoninen eikä tila tunnu liian ahtaalta. Tärkeää on tietenkin se, että kaikki olennainen mahtuu huoneeseen.

Tässä artikkelissa annamme vinkkejä siihen, miten valita huonekalut pieneen makuuhuoneeseen siten, että tila vastaa omia prioriteetteja ja tekee huoneesta viihtyisän – käytännöllisyyttä unohtamatta.

Suosi kevyitä ja käytännöllisiä ratkaisuja

Pieni makuuhuone näyttää helposti täyteen ahdetulta, jos se sisustetaan suurilla ja muhkeilla huonekaluilla. Pienen huoneen sisustuksessa kannattaa ennemmin suosia kevyitä ja selkeälinjaisia huonekaluja, jotka eivät vie liikaa tilaa visuaalisesti tai fyysisesti.

Esimerkiksi huonekalut, joissa on ohuet jalat ja selkeät linjat, luovat ilmavuutta ja antavat vaikutelman todellista suuremmasta tilasta. Minimalistinen lähestymistapa ja skandinaavinen suoraviivaisuus ajavat rönsyilevän tyyli ohi, kun tavoitteena on luoda huoneeseen tilavuuden tuntua.

Pienessä makuuhuoneessa säilytystila on helposti kortilla, joten huonekalujen valinnassa olennaista on pitää mielessä sekä huoneen visuaalinen ilme että toiminnallisuus. Esimerkiksi korkeat ja kapeat kaapit tarjoavat paljon säilytystilaa viemättä liikaa lattiatilaa, ja samalla ne auttavat hyödyntämään huoneen korkeutta.

Lisäksi kannattaa suosia huonekaluja, jotka ovat monikäyttöisiä. Esimerkiksi jakkara tai rahi, joka toimii sekä istuimena että säilytysratkaisuna, voi olla hyvinkin toimiva valinta, kun säilytystilaa ei ole liikaa.

Pienen makuuhuoneen huonekaluja ei siis kannata valita ainoastaan niiden ulkonäön perusteella, vaan kiinnittää huomiota myös niiden käytännöllisyyteen.

Panosta laadukkaaseen sänkyyn

Sänky on luonnollisesti makuuhuoneen keskipiste. Laadukas ja mukava sänky on ensiarvoisen tärkeä, koska sillä on suuri merkitys niin unenlaadun kuin makuuhuoneessa viihtymisen kannalta.

Koska pienessä huoneessa lattiatilaa on rajallisesti, kannattaa sängyn kokoa pohtia huolellisesti. Vaikka suuret sängyt vievät paljon tilaa, nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että suuremman kokoluokan sängyssä on mukavampi nukkua kuin pienessä ja kapeassa sängyssä. Olennaista on myös tietenkin se, nukkuuko sängyssä yksi vai kaksi ihmistä.

Näin ollen sopivan sängyn koko riippuu sekä huoneen koosta että omista mieltymyksistä. Yhdelle kookas ja ylellinen jenkkisänky on ehdoton ratkaisu pienessäkin makuuhuoneessa, kun taas toinen haluaa mieluummin pienemmän sängyn, jotta tilaa säästyy muille huonekaluille, kuten työpöydälle.

Mikäli säilytystilasta on pulaa, sängyn koon lisäksi kannattaa harkita malleja, joissa on integroitu säilytystila, kuten vuodevaatelaatikot tai nostettava runko, jotka piilottavat säilytystilan sängyn alle.

Älä pihistele patjan ostamisessa

Kun sopivan kokoinen sänky on valittu, on silloin aika ottaa selvää erilaisten sänkyjen ominaisuuksista. Sängyn voi ostaa joko valmiina pakettina tai ilman patjaa ja sängynrunkoa, jolloin sängyn voi kustomoida omien mieltymysten mukaan.

Laadukas ja omaan kroppaan parhaiten soveltuva patja on todella tärkeä niin terveyden kuin hyvän unen kannalta. Patjoja on saatavilla todella montaa eri tyyppiä, ja itselle sopiva malli riippuu muun muassa nukkuma-asennosta ja terveydellisistä seikoista.

Valitse pieni yöpöytä tai hylly

Sängyn kaverina on yleensä yöpöytä, ja se onkin monelle välttämätön huonekalu makuuhuoneessa. Pienessä makuuhuoneessa kannattaa suosia pientä ja siroa yöpöytää – etenkin jos niitä halutaan sijoittaa sängyn kummallekin puolelle. Suuret ja raskaat yöpöydät vievät turhaan tilaa ja pahimmassa tapauksessa tekevät huoneesta ahtaan.

Jos lattiatilaa on todella niukasti, silloin vaihtoehtona on myös seinään kiinnitettävä hylly, joka jättää enemmän vapaata lattiatilaa ja luo avaramman vaikutelman. Olennaista on se, että yöpöytä tarjoaa riittävästi tilaa tärkeille esineille, kuten lampulle, älypuhelimelle ja silmälaseille.

Seinään kiinnitettävät hyllyt toimivat mainiosti myös kirjahyllyn tai lipaston korvaajana. Ne eivät vie arvokasta lattiatilaa, mutta tarjoavat silti kätevän vaihtoehdon kirjojen, koriste-esineiden ja huonekasvien säilyttämiseen.

Säästä tilaa oikeanlaisella vaatekaapilla

Vaatekaappi on yksi makuuhuoneen olennaisimmista huonekaluista, koska se tarjoaa runsaasti säilytystilaa vaatteille, vuodevaatteille ja muille kodin tavaroille. Monissa asunnoissa vaatekaappi on jo valmiina, mutta mikäli se on mahdollista valita itse, antaa se paljon vaihtoehtoja pienen makuuhuoneen sisustamiseen.

Valinta ei kuitenkaan ole aina helppoa; ihanteelliseen vaatekaappiin tulee mahtua riittävästi vaatteita, sen on sovittava muuhun sisustukseen ja oltava sopivan kokoinen huoneeseen. Myös vaatekaapin toiminnallisuuteen on hyvä kiinnittää huomiota – ja se toki riippuu omista tarpeista. Pukuja tai mekkoja suosiva panostaa vaatekaappiin, jossa on riittävän pitkä vaatetanko, kun taas toiselle riittävä hyllyjen ja vetolaatikoiden määrä on tärkeämpää.

Liukuovilla varustettu vaatekaappi on tehokas tilansäästäjä ja siksi oivallinen valinta pieneen makuuhuoneeseen – etenkin kun vaatekaapin ja sängyn välillä ei ole paljon tilaa. Koska liukuovet liukuvat toistensa ohi, eivät ne vie sen enempää tilaa avattuna kuin suljettuna. Liukuovikaapeissa ei yleensä ole edes kahvoja, ja sileiden ja minimalististen etuosien takia ne näyttävät tyylikkäiltä.

Jos taas makuuhuoneen ongelmakohtana on käyttämätön kulma, voi silloin kulmakaappi pelastaa tilanteen. Kulmakaapeissa on tyypillisesti pieni pohja, mutta ne voivat olla erittäin syviä ja tarjoavat siksi paljon säilytystilaa.

Yksi helposti toteutettava kikka, joka tuo pieneen makuuhuoneeseen valoisuutta, on peili, sillä se luo illuusion avarammasta tilasta. Erityisen näppärä ratkaisu on peilillä varustettu vaatekaappi, sillä se sekä korvaa seinäpeilin että tekee huoneesta suuremman ja valoisamman. Peiliovellinen ratkaisu toimii hyvin erikokoisissa ja -mallisissa vaatekaapeissa.

Jätä huoneeseen riittävästi tyhjää tilaa ja suosi vaaleita värejä

Pienessä makuuhuoneessa on tärkeää harkita tarkkaan huonekalujen sijoittelua. Sänky kannattaa asettaa niin, että sen saa helposti pedattua, ja myös yöpöytä sekä vaatekaappi asetellaan siten, että ne eivät tuki kulkureittejä. Huonekalujen väliin kannattaa jättää sen verran tilaa kuin mahdollista, jotta huone ei tunnu liian täyteen ahdetulta.

Pienessä makuuhuoneessa on hyvä suosia vaaleita ja neutraaleja värejä, sillä ne auttavat tekemään tilasta valoisan ja luovat samalla rauhoittavaa tunnelmaa. Vaalean väriset seinät ja tekstiilit, kuten matto ja päiväpeitto, tekevät pienestä huoneesta myös avaramman. Tummat värit ja tekstiilit sen sijaan tuovat helposti tunkkaisen vaikutelman pienessä tilassa.

Pienen makuuhuoneen sisustaminen vaatii tarkkaa suunnittelua, mutta oikeilla huonekalujen valinnoilla on mahdollista luoda käytännöllinen ja viihtyisä tila. Muun muassa sopivan kokoinen sänky, visuaalisesti keveät ratkaisut ja monikäyttöiset kalusteet auttavat saamaan rajallisesta tilasta kaiken irti viihtyisyydestä tinkimättä.