Auto joutuu koville kesähelteillä: syksyn tullen syytä tarkistaa nämä osat

Vaikka auton kuntoa testataankin eritoten talven paukkupakkasilla, myös kesähelteet ja kesäiset tiet voivat kuluttaa auton osia merkittävästi. Syksyn tullen onkin hyvä kiinnittää huomiota esimerkiksi jarruihin, öljyihin, akkuun ja iskunvaimentimiin. Näiden osien kunnon varmistaminen ennen talven tuloa voi ehkäistä yllättäviä ongelmia ja parantaa ajoturvallisuutta liukkailla teillä.

Jarrut joutuvat lämpimässä koetukselle

Kesän jälkeen olisi hyvä tarkistaa jarrujen kunto, sillä lämpimät ja kuivat olosuhteet voivat kuluttaa jarrupaloja ja levyjä merkittävästi. Pöllyävä hiekka ja kuumat lämpötilat saavut jarrupalojen ja -levyjen kunnon heikkenemään. Vaikka osat olisivat kovin kuluneet, huoltotyöt eivät ole kalliimmasta päästä. Esimerkiksi Trodo.fi-verkkokaupassa jarrulevy hinta on halvimmillaan vain muutamia euroja. Trodo.fi:ssä jarrulevy hinta on kätevä selvittää omaa rekisterinumeroa käyttämällä, jolloin sivusto listaa suoraan omaan autoon sopivat levyt.

Jarruihin kannattaa kiinnittää huomiota senkin vuoksi, että kyseessä on ajoturvallisuuden näkökulmasta yksi tärkeimmistä osista. Talveen ei siis kannata lähteä huonokuntoisilla jarruilla, sillä se voi pidentää muutenkin pitkiä jarrutusmatkoja entisestään. Koska jarrulevy hinta ja jarrupalojenkin hinta on hyvin edullinen, kyseessä on hyvin edullinen tapa varmistaa auton ajoturvallisuus ennen liukkaiden teiden ilmestymistä.

Akulle kylmä ja kuumuus ovat pahinta

Moni autoilija tietää, että akkujen virta kuluu nopeasti talvipakkasilla. Harvempi kuitenkaan tietää, että myös kesähelteet saattavat akut koetukselle. Akku onkin yksi yleisimmistä osista, joka autoon joudutaan vaihtamaan. Suomessa helteitä on vähemmän, mutta akun kunto on hyvä tarkistaa jo varotoimenpiteenäkin ennen yöpakkasten saapumista.

Kesällä akkua kuluttaa paljon varsinkin ilmastoinnin käyttö. Moni voi käyttää autoa kesäisin myös erilaisten laitteiden virranlähteenä, joka haastaa akkua niin ikään. Moni voi myös käyttää auton stereoita kesäisin, kun auton virta on pois päältä. Tällöin stereot tai viihdejärjestelmä saa virtansa akulta.

Jos akku on vanha tai sen varauskyky on heikentynyt, sen latautuminen voi olla kesäisinkin hidasta, ja se saattaa tyhjentyä nopeammin. Ennaltaehkäisevä akun tarkastus ja tarvittaessa sen vaihto voivat säästää ikäviltä yllätyksiltä talvella. Jonkinlaisena nyrkkisääntönä voi pitää, että akku tulisi vaihtaa noin 3–4 vuoden välein uuteen.

Myös nesteet, alusta ja iskunvaimentimet olisi hyvä tarkistaa

Kesän jälkeen olisi hyvä tarkistaa myös auton öljyt ja muut nesteet, kuten moottoriöljy, jäähdytysneste ja jarruneste. Moottoriöljy pitää huolen, ettei moottorin osat pääse kulumaan ennen aikaisesti ja kesähelteet voivat vaikuttaa öljyn koostumukseen negatiivisesti.

Jäähdytysneste puolestaan varmistaa, että moottori pysyy sopivassa lämpötilassa ja estää sekä ylikuumenemisen kesällä että jäätymisen talvella. Pitkät matkat kesähelteillä voivat kuluttaa jäähdytysnestettä huomattavasti, vaikkei kulumista muina vuodenaikoina silmämääräisesti näkisikään. Nesteiden tarkastus ja tarvittaessa vaihto ovat hyvä ottaa vaikka rutiiniksi talveen varautumisessa, mutta samalla on hyvä välttää myös lisäämästä öljyä liikaa.

Auton alustan ja iskunvaimentimien tarkastus on yhtä tärkeää, sillä kesän aikana ajetut kuoppaiset tiet ja soratiet voivat aiheuttaa vaurioita. Alustan ja iskunvaimentimien kunto vaikuttavat paljon myös ajoturvallisuuteen, joten osat olisi siinäkin mielessä tärkeä pitää aina priimakunnossa. Jos korjauskulut huolettavat, käytettyjen varaosien hankinta voi olla hyvä tapa säästää kustannuksissa.

Monet yllä luetelluista auton varaosista ovat nykyään saatavilla edullisesti netistä. Verkkokaupat, kuten Trodo.fi, tarjoavat laajan valikoiman varaosia kilpailukykyisin hinnoin, joten auton kunnossapitäminen ei pitäisi jäädä enää myöskään hinnasta kiinni.