Paikallisuutiset

Kun kotona pelottaa, apua on saatavilla

Pyhien jälkeen turvakodit täyttyvät usein kodistaan perhe- ja lähisuhdeväkivaltaa paenneita. Myös monet lapset kokevat olonsa turvattomaksi kotona vanhempien päihteiden käytön vuoksi. Muista, että apua on olemassa.

Joulu on yleensä perheen yhteistä aikaa ja pian alamme hiljentyä pyhien viettoon. Valitettavasti monelle suomalaiselle joulukaan ei ole rauhan, vaan pelon aikaa. Perhe- sekä lähisuhdeväkivallan uhrille pitkät joulupyhät sekä muut pitkät loma-ajat ovat äärimmäisen hankalaa aikaa. Monesti myös alkoholin tai muiden päihteiden käyttö lisääntyy pyhinä, mikä saa lapsen tuntemaan olonsa turvattomaksi.

Turvakotiin tullaan turvaan lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa kokeneena. Turvakodista voi saada apua iästä tai sukupuolesta riippumatta, mihin vuorokauden aikaan tahansa.

– Turvakotiin pääsyn ehtona ei ole, että pitää olla tapahtunut fyysistä väkivaltaa. Väkivallan muotoja on monia. Myös se, että suhteessa tai kotona ollessa pelottaa on merkki, että kannattaa ottaa yhteyttä ja ainakin pohtia, että olisiko turvakoti tilanteeseen sopiva ratkaisu, kertoo Oulun turvakodin sosiaalityöntekijä Mar­jut Hyl­ki­lä .

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hylkilän mukaan Oulussa on useampana vuotena ollut joulupyhinä rauhallisempaa, mutta pyhien jälkeen talo on täyttynyt.

– Kajaanissa on yksi turvakodin asiakaspaikka, välillä se on jouluna käytössä ja välillä ei. Voi olla, että ihmiset pyrkivät sinnittelemään joulun yleensä vielä kotona.

Hylkilä toteaa, että pitkinä pyhinä, kun ollaan pitkään yhdessä kotona, tilanteet monesti kriisiytyvät. Tilanteet menevät huonompaan suuntaan yleensä helpommin, kun päihteet ovat vahvasti kuvioissa.

Turvakoteja on ympäri Suomea. Kuhmoa lähin turvakotipaikka on Kajaanissa. Seuraavaksi lähimmät ovat Oulussa. Joskus ei ole turvallisinta olla lähemmissä turvakodissa ja apua tarvitsevalle turvakotipaikka määräytyy turvallisuustilanne sekä turvakotipaikkojen vapaana oleminen huomioiden.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kainuun turvakodin käyttöaste on noin 30 prosenttia, mikä kuulostaa pieneltä. Hylkilä uskoo, että yksi tämän selittävä tekijä voi olla pitkät etäisyydet.

– Kainuussa tuskin on prosentuaalisesti lähisuhdeväkivaltaa niin paljon vähemmän. Pitkät etäisyydet voivat vaikuttaa siihen, että on isompi kynnys lähteä kodista.

Miten tulee toimia, jos turvakodin tuomaa turvaa tarvitsee?

– Akuutissa hätätilanteessa tulee aina soittaa hätänumeroon 112, mutta jos tilanne sen sallii, tulee pakata tärkeimmät henkilökohtaiset tavarat ja olla yhteydessä joko Kajaanin tai Oulun turvakotipäivystysnumeroon.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Entä jos apua tarvitsevalla ei ole autoa, eikä hän paetessaan kodista ole pystynyt ottamaan mukaan esimerkiksi lompakkoaan?

– Turvakotiin tuloon ei voi koskaan olla este se, ettei ole autoa tai rahaa. Jos tällainen tilanne on, kyyti kyllä järjestetään jotenkin. Kajaani on meidän etäturvakoti ja siinä hetkessä teemme yhteistyötä ja arvioimme, että mihin apua tarvitseva sijoitetaan, jos Kajaanin turvakotipaikka on täynnä. Tärkeintä on, että ottaa yhteyttä turvakodin päivystyspuhelimeen. Ketään apua tarvitsevaa ei jätetä ilman apua, Hylkilä painottaa.

Joskus kynnys soittaa hätänumeroon tai lähteä turvakotiin tuntuu liian suurelta. Hylkilä kehottaa olemaan yhteydessä muihin matalan kynnyksen palveluihin, joista apua voi saada nimettömänä.

– Kriisiapua voi saada esimerkiksi nollalinjasta tai muista puhelinpäivystyksistä. Nykyään löytyy myös erilaisia chat-palveluja kriisitilanteisiin sekä vertaistukeen.

Yksi hyvä sivusto on nettiturvakoti.fi, josta löytyy esimerkiksi turvakotien yhteystiedot ja muuta apua. Sieltä löytyy chat-palvelu sekä lista erilaisista puhelinnumeroista ja nettisivuista joista saa kriisiapua.

Myös nuori tai lapsi, kenellä on kotona turvatonta, voi olla yhteydessä turvakotiin. Joskus nuorelle voi olla helpompaa etsiä tukea esimerkiksi chatin kautta, mutta Hylkilä kannustaa myös nuoria soittamaan turvakotiin, jos kotona on turvatonta.

– Kannustamme nuorta kertomaan hankalasta tilanteesta jollekin läheiselle. Ellei tällaista tukiverkkoa ole, voi ottaa yhteyttä kriisipalveluihin vaikkapa nuortennetti.fi osoitteen kautta, tai voi soittaa MLL:n Lasten ja nuorten puhelinpäivystykseen.

Monella lapsella voi olla pelkoja hakea apua, mutta kenenkään ei tarvitse jäädä yksin, jos kotona oleminen pelottaa.

– Muista, että kaikilla on oikeus elää turvallista elämää, Hylkilä muistuttaa.

Mistä saat lisää apua?

Soita ja ilmoita, jos mahdollista turvakodin päivystykseen 044 7975252 tai 0400 581606. Akuutissa hätätilanteessa soita aina hätänumeroon 112

Jos mahdollista, ota mukaasi henkilökohtaiset lääkkeet, tunnukset, henkilöllisyystodistus, vaihtovaatteet itselle ja lapselle, tärkeät asiapaperit, vara-avaimet ja hygieniatarvikkee

Älä kuitenkaan vaaranna turvallisuuttasi jäämällä pakkaamaan

Järjestä mahdollisille lemmikeille hoitopaikka – turvakotiin ei voi ottaa lemmikkejä

Akuutissa hätätilanteessa soita aina hätänumeroon 112!

Nollalinja on maksuton auttava puhelin kaikille, jotka ovat läheisessä ihmissuhteessaan kokeneet väkivaltaa tai sen uhkaa. Ympärivuorokautinen päivystys puh. 080 005 005

Naisten linjan maksuton neuvonta- ja tukipuhelin on tarkoitettu väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille naisille ja tytöille sekä heidän läheisilleen. Päivystys ma-pe klo 16–20 ja la-su 12–16. puh. 0800 02400

Rikosuhripäivystyksen auttava puhelin p. 116 006 tarjoaa rikoksen uhrille mahdollisuuden keskustella sellaisen henkilön kanssa, joka ymmärtää, mitä rikoksen kohteeksi joutuminen voi merkitä. Päivystys ma-ti klo 13–21 ja ke-pe klo 17–21

MIELI Suomen Mielenterveys ry:n Kriisipuhelin p. 09 2525 0111 tarjoaa keskusteluapua itsemurhavaarassa tai muuten vaikeassa elämäntilanteessa olevalle

MLL:n Lasten ja nuorten puhelin päivystää numerossa 116 111. Voit soittaa lasten ja nuorten puhelimeen: ma–pe klo 14–20 ja la–su klo 17–20. Lisätietoa löydät www.nuortennetti.fi.

Runsas määrä päihteitä joulupyhinä ja muina loma-aikoina voi johtaa jo valmiiksi hankalien tilanteiden äkilliseen kriisiytymiseen. Jos koet lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa muista, että apua on saatavilla.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä