Paikallisuutiset
Kuhmossa rokotuskattavuus 76,6 prosenttia keskiviikkona toisen kerran jälkeen
Suomessa 80 prosentin rokotuskattavuus on mahdollista saavuttaa marraskuun ensimmäisellä viikolla, mikäli nousu ei hidastu. THL antoi suosituksen, että osa kohdeväestöstä rokotetaan kolmannen kerran.
Kuhmossa on saanut koronarokotuksen 12 vuotta täyttäneistä ensimmäisen rokoteannoksen 86,4 prosenttia ja toisen 76,6 prosenttia.
Kainuussa tämä kattavuus on ensimmäisen rokotteen osalta 86,0 ja toisen 75,0 prosenttia. Tiedot perustuvat Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) rokotuskattavuustilastoon viime keskiviikon päätteeksi.
– Suomessa rokotusten kohdeväestöstä, eli 12 vuotta täyttäneistä ja sitä vanhemmista, 85 prosenttia on saanut vähintään ensimmäisen koronarokoteannoksen, ja 76 prosenttia kaksi rokoteannosta 20.10. mennessä, tiedottivat sosiaali- ja terveysministeriö ja THL eilen.
Tuoreen arvion mukaan 80 prosentin rokotuskattavuus on mahdollista saavuttaa marraskuun ensimmäisellä viikolla, mikäli rokotuskattavuuden nousu ei hidastu.
Kolmannesta rokoteannoksesta THL suosittelee, että kunnat tarjoavat sen 60 vuotta täyttäneille, laitoksissa ja hoivakodeissa asuville sekä lääketieteellisille riskiryhmille 1 ja 2. Kolmatta annosta suositellaan näille ryhmille aikaisintaan kuusi kuukautta toisen rokoteannoksen jälkeen. Kunnat voivat aloittaa annosten tarjoamisen oman rokotusaikataulunsa mukaisesti. THL tiedotti kolmannen rokoteannoksen antamisesta osalle väestöstä keskiviikkona. Kolmas annos parantaa lääketieteellisten riskiryhmien ja iäkkäiden suojaa vakavalta koronavirustaudilta.
Uusimman tutkimustiedon mukaan koronarokotteen teho tartuntaa vastaan hiipuu asteittain toisen annoksen saamisen jälkeen. Rokotteen suojateho vakavaa koronavirustautia vastaan säilyy valtaosalla väestöstä kuitenkin erittäin hyvänä ainakin kuuden kuukauden ajan.
– Vaikka suurella osalla väestöstä suoja vakavaa koronavirustautia vastaan säilyy oikein hyvänä ainakin kuusi kuukautta, niin lääketieteellisillä riskiryhmillä ja iäkkäillä suoja vaikuttaa heikkenevän nopeammin. Tämän lisäksi heillä on myös suurempi riski terveydellisen tilansa tai ikänsä puolesta sairastua vakavaan koronavirustautiin, kertoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek .
Suomessa kaikki kaksi kertaa rokotetut koronataudin vuoksi tehohoitoon joutuneet tai koronaan kuolleet ovat olleet yli 60-vuotiaita. Kolmas annos parantaa näiden ryhmien heikentynyttä suojaa sekä infektiolta että vakavalta koronavirustaudilta.
Lisäksi THL suosittelee, että iäkkäät ja vakavan koronavirustaudin lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat, jotka ovat saaneet koronatartunnan ja/tai sairastaneet koronataudin sekä saaneet yhden annoksen koronarokotetta, saisivat tehosteena toisen rokoteannoksen. Toinen rokoteannos tarjottaisiin heille aikaisintaan kuusi kuukautta joko koronatartunnan tai edellisen rokoteannoksen jälkeen, sen mukaan kumpi on ollut viimeisin.
Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä ehdotti kolmansia annoksia myös tietyille sosiaali- ja terveydenhuollon ammattiryhmiin kuuluville. THL arvioi vielä tämän ryhmän kolmansien annosten suositusta.
Alle 60-vuotiailla, jotka eivät kuulu lääketieteellisiin riskiryhmiin, ei ole THL:n mukaan toistaiseksi kiirettä saada kolmatta koronarokoteannosta.
– Tällä hetkellä ei ole välitöntä tarvetta koko väestön rokottamiseen kolmannella annoksella, mutta jatkamme tilanteen tarkastelua. Kaksi koronarokoteannosta 6–12 viikon annosvälillä antaa perusterveille alle 60-vuotiaille nykyisen tiedon valossa hyvän suojan vakavaa koronavirustautia vastaan. Alle 60-vuotiaiden kohdalla kolmannen koronarokoteannoksen tarpeellisuutta ehditään tarkastella myöhemmin, kun on enemmän tietoja kahden annoksen suojan kestosta sekä kolmannen annoksen hyödyistä ja mahdollisista haitoista tässä ikäryhmässä, Nohynek kertoo.
Tänä vuonna Suomeen näyttää jäävän ensimmäisen ja toisen annoksen jälkeen noin 2,6 miljoonaa annosta kolmansiin rokotuksiin. Määrä riittää yli 60-vuotiaiden ja lääketieteellisten riskiryhmien kolmanteen annokseen.