Korot laskussa: Onko nyt aika harkita lainan ottamista?

Viimeiset pari kuukautta ovat olleet positiivista aikaa velallisille – tai ainakin valoa alkaa näkymään tunnelin päässä.

Esimerkiksi 12 kk:n euribor oli kesäkuun alussa 3,722 %, mutta nyt lokakuun alussa 2,749 %. Alaspäin on tultu siis noin prosentin verran. Koska korot ovat laskussa, niin onko nyt oikea aika ottaa lainaa? Turhaan lainaa ei toki kannata ottaa, mutta korkotason lasku ja viime vuonna uudistettu korkokatto ovat yhdessä luoneet parempia aikoja lainarahaa harkitsevalle.

Kulutusluottojen yleinen korkotaso

Lokakuusta 2023 alkaen kulutusluottoja on koskettanut 15 %:n korkokatto. Viitekorko voidaan lisätä tuon päälle, mutta korko saa olla silloinkin enintään 20 %.

Eli käytännössä viitekoron lasku ei vaikuta juurikaan kulutusluottoihin, joissa korko on keskimäärin 10 %:n paikkeilla. Euriborin lasku näkyy eniten suurissa asuntolainoissa, joissa prosentin vaihtelu suuntaan ja toiseen voi tarkoittaa satoja euroja kuukaudessa.

Vastaavasti esimerkiksi 1 000 euron pienlainassa puhutaan kympeistä, vuositasolla ehkä satasesta tai kahdesta (riippuu lainaehdoista).

Mistä vakuudetonta lainaa voi hakea?

Nykyään vakuudettomia lainoja voi hakea netistä, joko omasta kotipankista, ulkomaisilta rahoitusyhtiöiltä tai lainanvälittäjän kautta. Kunhan luottolaitos toimii Finanssivalvonnan valvovan silmän alla, saa lainaa turvallisesti.

Yleisesti ottaen lainanvälittäjät ovat kansan keskuudessa suosittuja. Silloin yksi lainahakemus voi poikia useamman lainatarjouksen. Toisaalta osa karsastaa henkilö- ja yhteystietojen antamista “massana” kymmenille pankeille.

Jos lainaa aikoo hakea, niin kannattaa laittaa hakemus edes 2–3:een pankkiin. Silloin kilpailutusta tehdään edes pienellä otannalla.

Muista varautua tulevaan

Jotta lainan ottaminen olisi turvallista, suosittelemme jokaista varautumaan tulevaan – eli myös niihin huonoihin hetkiin. Tähän paras keino on säästäminen ja sijoittaminen.

Suurin osa suomalaisista ei osannut varautua korkojen nousuun, vaikka pankit olivat tehneet iät ja ajat stressitestejä 6 %:n korolla. Talousongelmilta oltaisiin voitu välttyä, jos nämä vuodet oltaisiin säästetty systemaattisesti joka kuukausi.

Mikäli haet lainaa, niin aseta viimeistään samalla budjetti kuukausisäästämiseen. Tällä tavalla lainan voi jopa saada maksettua etuajassa pois, jos säästöjä saa odotettua enem