Paikallisuutiset
Palvelevat puhelimet ja päivystyspalvelut auttavat kriiseissä myös jouluna
Juhlapyhienkin aikaan voi sattua äkillinen sairastuminen tai kriisi. Keskusteluapua saa päivystävistä puhelimista, katso vinkit tästä jutusta. Kainuun hyvinvointialueelta muistutetaan, että hoidontarvetta pohtiessa pitää ennen päivystykseen lähtöä soittaa ensin päivystysavun numeroon 116 117. Henkeä uhkaavissa tilanteissa on aina heti soitettava hätänumeroon 112.
Päivystyksellistä hoitoa edellyttävät potilaat hoidetaan aina, juhlapyhistä tai kellonajasta riippumatta, Kainuun hyvinvointialue tiedottaa.
Tällaisia tapauksia ovat esimerkiksi tapaturmat tai äkilliset sairastumiset, joiden hoitoa ei voida turvallisesti siirtää seuraavaan arkipäivään.
Kaikki vaivat eivät kuitenkaan ole välitöntä hoitoa tai päivystyskäyntiä edellyttäviä. Osa voidaan hoitaa kotona itsehoitona tai arkipäivisin lääkärin tai hoitajan vastaanotolla.
Koska potilaan tai läheisen voi olla itse vaikea arvioida tilannetta, on vahvasti suositeltavaa soittaa ensin päivystysavun numeroon 116 117.
Päivystysavussa terveydenhuollon ammattilainen arvioi, vaatiiko asia käyntiä päivystyksessä. Soitto voi myös sujuvoittaa vastaanottoa tai tutkimuksia, kun asiasta on ennakkotieto. Mikäli tilanteeseesi riittää itsehoito, saat luotettavat itsehoito-ohjeet.
Puhelut päivystysapuun ohjautuvat alueellisesti soittajan sijainnin mukaan, esimerkiksi Kainuun alueella Kainuun keskussairaalaan. Numerossa on käytössä takaisinsoittopalvelu, josta soitetaan takaisin mahdollisimman pian.
Joulun aikaan moni saa odotettuja vieraita myös hoitokodeissa tai sairaalaosastoilla. Läheisten vierailut ovat toivottuja ja tärkeitä, joten myös terveysturvallisuudesta on hyvä huolehtia.
Riskiryhmien suojaamiseksi on suositeltavaa, että hoitoyksiköissä tai osastoilla vierailtaisiin vain terveenä.
Yksiköiden henkilökunta ohjeistaa vierailijoita tarkemmin ja opastaa tarvittaessa esimerkiksi suunenäsuojaimen käytössä.
Henkeä uhkaavissa tilanteissa, kuten kova rintakipu, hengitysvaikeus, tajuttomuus tai onnettomuus, on aina soitettava hätänumeroon 112.
Vastaa hätäkeskuksen kysymyksiin, toimi annettujen ohjeiden mukaan ja lopeta puhelu vasta saatuasi luvan.
Muu kuin päivystyksellinen terveydenhuollon asiointi on järjestetty kuntien terveysasemilla sekä Kajaanissa KAKS: n yleislääketieteen poliklinikalla. Nämä toimivat lähinnä ajanvarausvastaanottoina.
Yhteydenoton voi tehdä puhelimitse tai verkkoasiointina suojatun Omasote-palvelun kautta. Digitaalisesti asioimalla voi laittaa viestiä silloin, kun se parhaiten sopii. Etäpalveluna asia voi hoitua myös ilman vastaanotolla käyntiä.
Kainuun hyvinvointialueella käytetään laajasti takaisinsoittopalveluja. Niihin voi ohjautua myös suoria puheluita tilanteissa, joissa vastaanottaja ei pysty suoraan palvelemaan. Tällöin soittaja kuulee takaisinsoiton tiedotteen.
Vastaanottojen yhteystiedot löytyvät verkosta osoitteesta hyvinvointialue.kainuu.fi tai neuvonnasta puhelimitse 08 61561.
Sairaalahoidon jälkeen potilas voi tarvita jatkohoitoa tai kuntoutusta esimerkiksi terveyskeskuksessa tai arviointi- ja kuntoutusyksikössä. Pääsääntöisesti nämä pyritään järjestämään mahdollisimman lähelle kotipaikkaa.
Jatkohoitopaikkoja käytetään hyvinvointialueella tilanteen mukaan joustavasti, joten ne voivat sijaita myös eri kunnan alueella.
Lisätietoa Kainuun hyvinvointialueen palveluiden poikkeavista juhlapyhien ja loma-aikojen palveluajoista ja aukioloajoista löytyy osoitteesta www.hyvinvointialue.kainuu.fi/poikkeavat-palveluajat-ja-toiminnan-sulut.
Äkillisissä sosiaalisen avun kriisitilanteissa voi ottaa yhteyttä sosiaalipäivystykseen, puh. 044 797 0676 (käytössä takaisinsoittopalvelu). Hammaslääkäripäivystys viikonloppuisin ja arkipyhinä on Kainuun keskussairaalassa. Päivystysnumero 040 651 46 96 (ei takaisinsoittopalvelua) avoinna klo 9–10; muina aikoina päivystysapu 116 117.
Virka-aikainen hammaslääkäripäivystys oman alueen ajanvaraukseen soittamalla klo 7.30–10 (käytössä takaisinsoittopalvelu). Numeroissa ei palvella tekstiviesteillä.
Päivystävät puhelimet auttavat juhlapyhien aikana. Kainuun AA:n auttava puhelin päivystää joka päivä klo 8–22 numerossa 044 281 3903, muulloin vastaaja. Numeroon voi soittaa nimettömänä.
Mannerheimin Lastensuojeluliiton valtakunnallinen vanhempainpuhelin 0800 92277 päivystää maanantaisin ja tiistaisin klo 10–13 ja 17–20, keskiviikkoisin klo 10–13 sekä torstaisin klo 14–20.
Lasten ja nuorten puhelin auttaa pienissä ja suurissa solmuissa, puh. 116 111 (maksuton) ma–pe kello 14–20 ja la–su klo 17–20, verkossa apua löytyy osoitteesta www.nuortennetti.fi.
Rikosuhripäivystys palvelee ma–pe klo 9–20 p. 116 006. Juristin puhelinneuvonta ma–to klo 17–19 p. 0800 161 177. Palvelut ovat maksuttomia. RIKUchat on helppo ja nopea palvelu, jossa voit kysyä ohjeistusta rikosuhriasioista. Chat palvelee arkisin klo 9–15 ja lisäksi maanantai-iltaisin klo 17–19.
Irti huumeista ry:n päivystävä puhelin 0800 980 66 ma–pe klo 9–15 ja 18–21. Puhelu on maksuton, numeroon voi soittaa nimettömänä.
Kirkon Keskusteluapu tarjoaa henkistä tai hengellistä tukea. Yhteydenottoon vastaavat koulutetut vapaaehtoiset ja kirkon työntekijät. Puhelin 0400 221180 on avoinna joka päivä klo 18–24. Chat ma–pe klo 16–20.
Nettikirjeitä voi kirjoittaa milloin tahansa osoitteessa kirkonkeskusteluapua.fi, ja niihin vastataan muutaman päivän sisällä. Myös kirjeitse tavoittaa kuulijan: PL 210, 00131 Helsinki. Vastauksen saadakseen mukaan tarvitaan kirjoittajan yhteystieto.